Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z otvoritve sončne elektrarne v Šmarju: Oblačen dan v znamenju sonca (foto in video)


soncna elektrarna smarjeŠmarska osnovna šola se že od leta 1999 ponaša z nazivom Eko šola. Letošnjo jesen so k okoljevarstvenim pridobitvam dodali še sončno elektrarno, ki jo je zgradilo podjetje Bisol. Proizvedena električna energija bo zadoščala za povprečno porabo 65 gospodinjstev. Minuli četrtek so elektrarno tudi uradno predali svojemu namenu.

Občina Šmarje pri Jelšah je po sklepu Občinskega sveta izvedla razpis za gradnjo sončne elektrarne na strehi šole, ki je zaradi sončne lege in velike površine več kot primerna za tovrstno pridobivanje električne energije. Prijavilo se je več ponudnikov, izbrano pa je bilo podjetje Bisol, ki je eden vodilni proizvajalcev fotonapetostnih modulov v svetu. 1012 fotonapetostnih modulov daje elektrarni moč 235 kW. Letno bo elektrarna proizvedla 260 megavatnih ur električne energije, kar je ekvivalent letni porabi 65 gospodinjstev. Na ta način proizvedena energija bo prihranila 156 ton ogljikovega dioksida. Lastnik elektrarne je podjetje Bisol, ki bo elektriko prodajala v omrežje, Občina Šmarje pri Jelšah pa je za oddajo strehe upravičena do mesečne najemnine oziroma dela iztržka – po besedah župana Jožeta Čakša naj bi se v občinsko blagajno steklo 7 odstotkov iztržka.

Za program na otvoritvi so poskrbeli učenci Osnovne šole Šmarje pri Jelšah, ki so pričarali sončno vzdušje, čeprav so nebo prekrivali oblaki. Ob županu Jožetu Čakšu je zbrane nagovoril tudi ravnatelj Stanko Šket, ki je poudaril ekološko naravnanost šole. Šola ima že od leta 1999 naziv eko šole, elektrarna na strehi pa je zadnja v nizu okoljevarstvenih pridobitev. S tem je šmarska šola postala ena izmed prvih v Sloveniji, ki se lahko pohvali z elektrarno na strehi. Na to je v svojem nagovoru opozoril tudi član uprave podjetja Bisol Dag Kralj. Otvoritev se je zaključila z zanimivim predavanjem o možnostih koriščenja sončne energije, ki ga je pripravil vodja prodaje v Bisolu Peter Vrečar.

Za več informacij o elektrarni si oglejte spodnji video prispevek. Pogovarjali smo se z Dagom Kraljem, Stankom Šketom in Jožetom Čakšem. Obiščite tudi galerijo s fotografijami iz otvoritve.

 

zbor

otvoritev se smarje

predavanje

Več fotografi v galeriji na Kozjansko.info (klik)

* Na zgornji fotografiji je pogled na OŠ Šmarje pri Jelšah s kalvarije pri sv. Roku (foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

v/t/f: Marko Kovačevič