Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi iz Šentjurja z dr. Mirom Cerarjem o demokraciji


V torek, 5. oktobra, je v bil sejni sobi Razvojne agencije Kozjansko pogovor na temo »Kaj je demokracija?«, ki se jo je udeležilo 60 učencev osnovnih šol občin Šentjur in Dobje. Gost in predavatelj je bil dr. Miro Cerar ml., ki je profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in avtor knjige Kako sem otrokom razložil demokracijo.

 

Srečanje je potekalo sproščeno in v odprtem dialogu, kjer so učenci z zanimanjem poslušali in Miru Cerarju postavili kar nekaj vprašanj. Najbolj jih je zanimalo, kako država deluje, kaj je pomembno za delovanje države, od kje ideja Evropske unije in seveda, kaj delajo politiki in zakaj nekateri dobivajo plačo še eno leto po tistem ko prenehajo z delom. Nekatere je zanimalo zakaj je naš način kaznovanja zapor in kaj bi se zgodilo, če nihče ne bi volil predsednika države. Cerar je bil navdušen nad pestrostjo vprašanj ter poudaril, da je pomen demokracije v tem, da vlada ljudstvo, kar pomeni, da je sprejeto tisto, za kar je volila večina. Tako bo vedno ostalo nekaj ljudi, ki z odločitvami ne bodo zadovoljni.

Nekateri učenci so izrazili tudi željo po otroškem forumu, kjer bi lahko otroci neposredno dajali pobude za spremembe in postavljali vprašanja ministrom in poslancem ter bi bili tako aktivno vključeni v proces odločanja v državi. V zaključnem govoru je Miro Cerar otroke spodbudil, da razvijajo svoje znanje in sposobnosti in da se zanimajo za dogajanje okoli sebe ter poskušajo biti čim bolj aktivni v družbi, saj bodo čez nekaj let oni tisti, ki bodo opravljali različna dela in bodo moda tudi na pomembnih položajih v državi ter bodo oni na potezi, da sprejemajo odločitve.

Dogodek je bil zaključek delavnic o demokraciji, ki so bile izvedene v mesecu septembru po osnovnih šolah Občine Šentjur. Srečanje je moderirala Mojca Stropnik. Celoten projekt je bil izveden v okviru nacionalnega projekta Aktivendržavljan.si, ki ga izvaja Mladinski center Šentjur v sodelovanju z drugimi organizacijami po Sloveniji.