Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju pri Jelšah znova zaživel Big band (video)


big band smarjeLeta 1995 je bil ob prvem slovenskem trienalu satire Aritas ustanovljen Big band Šmarje pri Jelšah. Glasbeniki, ki jih je takrat uspešno vodil priznani glasbenik, učitelj in dirigent Adam Bicskey so doživeli kar nekaj uspeha v domačem kraju in tudi drugod po Sloveniji. Nekako v istem času, ko je zamrl trienale Aritas, je z delovanjem prekinil tudi šmarski Big band. Zdaj se ponovno vrača z novimi močmi.

Največ zaslug za obuditev Big banda Šmarje pri Jelšah imata dirigentka Kaja Bicskey, ki z izjemnim smislom za glasbo nadaljuje delo, ki ga je pred 15 leti začel njen oče, in predsednik banda ter občasni bas kitarist Aleksander Štravs. Nova sestava mladih instrumentalistov se je premierno predstavila minulo nedeljo, ko so s svojimi izvedbami svetovnih uspešnic, domačih popevk in zimzelenih melodij navdušili skoraj povsem polno dvorano v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah.

Novo zasedbo sestavljajo flavtistke Urška Šramel, Julija Stiplovšek, Petra Bračko, Karin Šket in Špela Šket, saksofonisti Igor Cesar, Monika Čakš in Klara Dečman, klarinetista David Šket in Toni Ojsteršek, trobentači Žan Cesar, Matej Čakš, Nejc Novak, Anja Kokot in Tomaž Bračko, Žiga Šraml na kitari, Sašo Šket na bas kitari, Blanka Čakš na klaviaturah Nikola Kantolič z bobni in ksilofonom, Franc Vukovič na bobnih in že omenjena predsednik in občasni bas kitarist Aleksander Štravs ter dirigentka Kaja Bicskey. 

V dobri uri in pol programa so se big bandovcem pridružili tudi gostje Vokalna skupina Hrup, ki jo prav tako vodi Kaja Bicskey, in sestrične Javornik – Čakš, s solo točkami pa so se predstavili tudi člani zasedbe Blanka Čakš z glasom in klavirjem, Nikola Kantolič s ksilofonom in Nejc Novak s trobento. Program sta povezovala Monika Čakš in Žiga Šraml. Bigbandovce je ob koncu programa pozdravil tudi šmarski župan Jože Čakš, ki je izrazil veselje ob ponovni obuditvi orkestra: “To je večer lepih, pozitivnih presenečenj.” Zbrane je nagovoril tudi predsednik Aleksander Štravs, posebno zahvalo pa so izrekli prvemu vodji big banda Adamu Bicskeyu.

Kako so se odrezali mladi glasbeniki, si oglejte v spodnjih posnetkih.

 
 
 
v/t/f: Marko Kovačevič