Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Planinčan Božidar Špan vpleten v afero Katarine Kresal?


V zgodbi spornega najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), se je v medijih pojavilo tudi ime našega kozjanskega rojaka – bančnika v Hypo-Alpe-Adria Bank, Planinčana Božidarja Špana

V aferi, ki z novimi odkritji vse bolj obremenjuje notranjo ministrico Katarino Kresal, ji opozicija očita, da je stavbo novega policijskega urada najela od prijatelja Igorja Pogačarja. Kresalova prijateljstvo s Pogačarjem zanika, a jo je demantiral Požareport z objavo fotografije, na kateri Kresal, Senica in Pogačar sveže poročenemu paru skupaj podarjajo novega Harley Davdisona.

Po najnovejših informacijah pa Pogačar sporne stavbe  sploh nima v lasti, ampak je njen lastnik Hypo Leasing, hčerinska družba slovenske podružnice avstrijske banke Hypo Alpe-Adria-Bank. Stavba bo v Pogačarjevem lastništvu čez približno deset let, ko bo odplačal zadnji obrok lizinga. Pri tem se zdi najbolj sporno dejstvo, da: “Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) tako dejansko prek najemnine plačuje lizing, da bo stavba nekoč le postala Pogačarjeva oziroma last podjetja Ram Invest” (citat povzet po rtvslo.si).

In kam v to zgodbo sodi ime Božidarja Špana? Planinčan je leta 1999 prevzel vodenje slovenske podružnice Hypo Alpe-Adria-Bank, predlani pa je na predlog novih lastnikov celovške banke, ki se je konec prejšnjega leta znašla v težavah, postal član uprave centrale. Njegova zadolžitev je poslovanje s podjetji in lizing na območju 12 držav, kjer posluje banka.

Oziroma, kot piše Požareport:
“Miro Senica, življenjski sopotnik Katarine Kresal, ter Božidar Špan, nekdanji predsednik uprave slovenske Hypo Alpe-Adria-Bank, sta velika prijatelja; gre za koroško-celjsko navezo, do Španovega odhoda v Celovec, kjer je bil do včeraj član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank, sta tudi redno obiskovala elitne ljubljanske restavracije, predvsem Maxim. Nobenega dvoma tudi ni, da je Špan zelo blizu Kresalovi; prav bankir Božidar Špan je bil po naših informacijah ključni človek pri finančnem prevzemu LDS, kar sta leta 2007 opravila Senica in Kresalova … Hypo Alpe-Adria-Bank je leta 2007 z velikim kreditom (šlo naj bi za vsoto med 600 in 900 tisoč evrov) pokrila izgube LDS in stranko vsaj začasno potegnila iz finančne luknje.”

Sočasno s to novico pa smo v Financah lahko prebrali tudi, da Božu Španu ni uspelo ostati član uprave avstrijske Hypo Bank. Časnik navaja še, da naj bi Špan postal pooblaščenec predsednika uprave z enakim področjem dela in enakimi pooblastili.

Tako o Španu bolj ali manj relevantni mediji. Poudariti je potrebno, da njegova vloga v tej zgodbi ni sporna, saj v njej nastopa kot predstavnik privatnega podjetja, njegova dejanja pa so v skladu z zakonom. Breme etično-moralne in morda še kakšne druge odgovornosti do javnosti nosijo tisti, ki upravljajo z davkoplačevalskim denarjem.

Božidarja Špana smo na Kozjansko.info obravnavali med kandidati za 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Mesto med petdeseterico je zgrešil za las – uvrstil se je na 51. mesto.

*vir fotografije:http://www.hypo-alpe-adria-bank-annualreports.com/