Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Martinovi dnevi se vračajo k tradiciji farnega praznika


 

Že tradicionalni Martinovi dnevi na Ponikvi so bili letos posvečeni Antonu Martinu Slomšku. V njihov okvir je poleg otvoritve razstave z naslovom Slomšek pripravlja selitev padlo še: v petek degustacija novega vina, nastop Mešanega cerkvenega zbora, razstava del učencev OŠ, v soboto otvoritev slikarske razstave Tadeje Fendre, orgelski nastop profesorja Toneta Potočnika v cerkvi Sv. Martina, v nedeljo pa maša in nastop pihalnega orkestra. Organizatorji: Turistično olepševalno društvo Ponikva, Župnijski urad Ponikva, OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Pridiga Nežice in Blažeja in vinček naš domači
V petek 13. novembra ob 19. uri so v KD Ponikva pred pol-polno dvorano domačega občinstva nastopili Mešani cerkveni zbor, nepogrešljivi ponkovški ikonici Nežica in Blažej sta povezovala program, prebrala in odigrala par šaljivih in pametnih Slomškovih nasvetov, v njunih vlogah pa sta se precej dobro znašla Klara Koražija in Miha Andrinek. O programu in namenu je povedal predsednik TOD-a Zlatko Zevnik, pri čemer je precejšen delež omenjenega kulturnega dogodka namenil vinu, kajti Ponkovljani se letos ponašajo z etiketo Ipavčevo vino, in sicer tako belo kot rdeče prihajata iz kleti Irene in Martina Zdolška. Ob pomisleku, da gre bolj za kulinarične kot kulturne zadeve, se moramo opomniti, da je prav vino rdeča nit Martinovih dni, pa tudi nasploh gre za pijačo, ki kulturno določa naš narod in je dejansko nepogrešljiv faktor vsakršnega domačega javnega dogajanja, še posebej nastopov umetniških žanrov. Kljub temu je bilo dovolj izrečenega tudi o razstavi, katere glavni akter-avtor je bil župnik Alojzij Kačičnik, na temo preselitve nadškofije v Maribor, ki si jo lahko ogledate in preberete v dvorani KD Ponikva. Večer se je zaključil ob degustaciji vin in zelo okusnem prigrizku, tudi iz peči domačih žena. (E. K.)

Likovna razstava domačinke Tadeje Fendre
V soboto 14. novembra se je ob 10. uri v pisarni TOD-a nakopičila zgolj kopica ljudi, ki smo si ogledali razstavo slik domačinke Tadeje Fendre, sicer pravnice in matere treh otrok. Ob odprtju sta zaigrala na saksofon in klavir Ožbald Zevnik in Mojca Krajnc. Tadeja, ki je začela z ustvarjanjem že v sredini 80. let, se je tokrat poigravala z barvami, njihovimi pomeni in podpomeni, v svojem stilu odprtosti za lepoto. Za svoj umetniški izraz je dejala, da je pomemben del nje, nekakšen ventil notranjega jaza, ki ga potrebuje v natrpanem vsakdanu. Spet smo kajpak dobro jedli in pili. (E. K.)

Slabo obiskan vrhunski glasbeni koncert
V okviru Martinovih dnevov na Ponikvi je potekal tudi orgelski koncert v župnijski cerkvi sv. Martina, ki sta ga na predvečer Martinove nedelje izvedla organist prof. Tone Potočnik in violinist prof. Drago Arko. Potočnik se je doslej predstavil že takorekoč na vseh cerkvenih orglah na Slovenskem. Je dolgoletni korepetitor tenorista Janeza Lotriča, sicer pa tudi stalni organist komornega pevskega zbora Ave. Potočnik je tudi profesor gregorijanskega korala in največji poznavalec tovrstne glasbe v Sloveniji. Violinist Arko pa aktivno deluje v Orkestru Slovenske filharmonije in kot ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava. Je tudi mentor Velikega godalnega orkestra in predsednik Nacionalne komisije za glasbeno šolstvo. Čeprav gre za dva vrhunska slovenska
glasbenika, je bil koncert slabo obiskan, bržkone tudi zaradi nogometne kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Rusijo, ki je potekala ob istem času. (Damjan Likar)

Martinovi dnevi se vračajo k tradiciji farnega praznika
Martinova nedelja je bila tudi letos višek Martinovih dni, ampak samo zaradi množičnosti. Trije kramarji, dva prodajalca bučnic, simbolična tradicionalna ponudba pijač Turističnega društva in peciva, ki ga je organizirala župnija, ter številčno osiromašeni šentjurski »pleharji«, ki so pred Pintarjem pričakali kar številne udeležence slovesne maše – to je bila otipljiva vsebina tega »spektakla«. Nič takega, kar bi dišalo po izvirnosti, le običajni farni paznik. Nekoliko je presenetil novi ponkovški župnik Kačičnik, ki je čisto po hermanovski maniri potegnil službo božjo na več kot uro in pol in si tako prisvojil kar lep kos prazničnega dopoldneva.

 

E. K., F. K, D. L. / Šentjurske novice